Національний музей мистецтва Каталонії



Найбільша у світі колекція романського мистецтва, фрески з різних куточків Піреней, шедеври Пікассо і Далі — все це можна побачити під дахом одного єдиного музею у самому серці Барселони.

Плануючи подорож до столиці Каталонії, кожен складає свій список місць, де варто побувати. Для одних це казкові будинки Антоніо Гауді та музей Пікассо, для інших - стадіон Камп Ноу, а для когось - просто морське узбережжя. Однак, є у Барселоні один музей, який, на перший погляд, нічим не привертає до себе уваги, окрім величного палацового фасаду. Його важко знайти в переліку must see найкращих туристичних маршрутів, так би мовити, це ж не Прадо. І дійсно, це не Прадо, що втомлює натовпом туристів та неможливістю поринути у світ Веласкеса та Гойї через постійну людську колотнечу та спалахи фотоапаратів. Це Національний музей мистецтва Каталонії, що знаходиться на горі Монджуїк. Саме тут у величезному та майже порожньому від туристів музеї можна по-справжньому відчути атмосферу творчого натхнення та насолодитися шедеврами світового живопису.
Йдучи туди, можна відчути і значення турботи про людину, і різницю між українським та європейським підходами до музейного простору. Величезна споруда Національного палацу, в якому розташувався музей, знаходиться на пагорбі, до якого можна піднятися сходами або ж ескалаторами. Тобто, людина будь-якого віку та у будь-якому фізичному стані (чи то мама з маленькою дитиною, або ж людина похилого віку) може дістатися найкращих витворів мистецтва каталонських майстрів. З іншого боку, до музею можна дістатися канатною дорогою, що поєднує гору Монджуїк з морським узбережжям. Ідучи цією дорогою обов'язково слід завітати до музею Жоана Міро.

Ще одна особливість каталонського музею — це доступність до бібліотечних фондів. Для особливо зацікавлених мистецтвом відвідувачів відкрита бібліотека, яка налічує понад 30 тис. книжок, журналів та альбомів. Доступ до унікальної літератури мають усі охочі, достатньо мати про собі документ, що засвідчує особу.


Перше, що бачить відвідувач музею, входячи до цієї монументальної споруди — величний купол, який на дивовижному блакитному тлі демонструє біблійні сюжети, що одразу ж налаштовує на споглядання однієї з найкращих музейних колекцій Європи.
Окрім традиційних для музеїв картин та скульптур, тут можна побачити цікаву експозицію монет, що налічує понад 135 тис. експонатів. Найдавніші монети колекції датуються VI ст. до н.е. Окрім оригінальних, справжніх монет, тут представлена досить пристойна колекція творінь фальшивомонетників. А задля того, щоб переконатися у справжності грошей у власному гаманці, завершується експозиція спеціальним пристроєм, який виявляє фальшиві купюри.


Завершують цикл тисячолітнього мистецтва 6,5 тисяч фотографій ХІХ — ХХ ст., що представляють різні жанри фотомистецтва від найперших спроб фотографів позаминулого століття до сучасної репортажної фотографії.

Найдивовижніше враження лишає по собі колекція романського мистецтва, представлена величезною колекцією фресок ХІІ — ХІІІ ст., перенесених на ідентичні початковим архітектурні форми. На початку ХХ ст. було проведено значну реставраційну роботу в багатьох церквах в районі Піреней, яка дала змогу зняти кольоровий шар стародавніх фресок та заради їх спасіння перенести унікальні експонати на стіни музею. Саме завдяки цьому музей отримав славу володаря однієї з найбільших у світі романських колекцій.  



Експозиція більш пізніх епох представлена трохи вужче. Однак, шедеври готичного, ренесансного, барочного та сучасного мистецтв, безперечно, заслуговують уваги. Музею мистецтва Каталонії довелося пройти нелегкий шлях, щоб отримати сучасний вигляд. Перша спроба відкриття у 1934 році зазнала невдачі через громадянську війну. І ось через півстоліття музей отримав нове життя, поєднавши у собі колекції музею митецтва Каталонії та сучасного мистецтва. Зал з гравюрами та малюнками демонструє зміну обличчя Каталонії за останні 300 років. Сучасний вигляд та життя каталонської столиці можна побачити на фото.

Серед експонатів музею можна побачити такі шедеври іспанського живопису як «Ісус, що несе хрест» (1590 - 1595), «Святі Петро та Павло» (1590 — 1600), «Святий Іоан Хреститель та Святий Франциск Асізький» (кінець XVI - початок XVII) пензля Ель Греко, «Святий Павло» (1619) Дієго Веласкеса.


Слід віддати належне «скромності» каталонців, адже в колекції музею, що позиціонує себе гучною назвою «Тисяча років каталонського мистецтва», можна знайти роботи таких видатних, але зовсім не каталонських митців, як Фра Анжеліко, Тіціан, Фрагонар, Тьєполо, Рубенс. У залі ренесансного живопису можна знайти також два портрети пензля великого венеціанця Тінторетто.

Проходячи з однієї зали до іншої та зупиняючись перед картинами великих майстрів минулого, можна повністю потрапити під їх вплив. Однак, з часом увага притупляється і втома бере гору над цікавістю. Однак, вже у другій половині експозиції знаходиться картина, яка повністю зачаровує своєю атмосферою, дає можливість відчути морозний подих зими 1882 на однойменній картині каталонського живописця Франсиско Масрієра (1842 - 1902), відчути фактуру хутряної муфти, в яку юна дівчина ховає руки від м'якого південного морозу. Сіро-блакитний зимовий одяг дівчини якнайкраще передає холодну зимову палітру. Погляд дівчини, що дивиться з-під лоба начебто на свого співбесідника, зачаровує своєю реалістичністю. Так і хочеться з нею заговорити, дізнатися, які думки її турбують, зігріти її своїм теплом.

Кілька годин проведених у музеї начебто зникають і відкривається друге дихання, яке налаштовує на споглядання сучасного мистецтва. Натхнення, отримане від роботи Франсиско Масрієра «Зима 1882 року», дарує можливість пройти експозицію сучасного мистецтва з тією ж гостротою відчуттів, яка була ще 3 години тому у першій залі.

У залах сучасного мистецтва можна побачити і роботи видатних іспанських митців ХХ ст. - «Жінка у капелюсі та хутряному комірці» (1937) Пабло Пікассо; «Портрет Жоана Марія Тореса» (1921), «Портрет батька художника» (1925) і «Народження богині» (1960) Сальвадора Далі. Таким чином, ця екскурсія дає змогу підготуватися до відвідування музею Пабло Пікассо в самому серці Барселони та трьох будинків-музеїв Сальвадора Далі.

Музей за допомогою новітніх технологій дає змогу здійснити віртуальну подорож на багато метрів до капітелів колон середньовічних храмів, в найменших деталях роздивитися фігурне різьблення та у форматі комп'ютерної гри покрутити капітель в усі боки. Особливо цікаво це буде для дітей та підлітків.

Виходячи з музею, варто зазирнути до крамнички, щоб купити на згадку листівку з зображенням шедевру, який найбіш вразив Вас у представленій експозиції.

Слід мати на увазі одну цікаву особливість каталонських музеїв. У багатьох із них назви експонатів написані лише двома мовами: іспанською та власне каталонською. Якщо пощастить, то можна знайти французькою або італійською, а от з мовою міжнародного спілкування — англійською — тут дійсно скрутне становище.

А перед відвідинами барселонського музею, завдяки GoogleArtPrоject Ви можете здійснити віртуальну екскурсію по цьому унікальному музею http://www.googleartproject.com/es/collection/museu-nacional-dart-de-catalunya/museumview/


Немає коментарів:

Дописати коментар